Sve što nas okružuje i što percipiramo našim osjetilima (svjetlost, vizure, zvukovi, mirisi) u velikoj mjeri je pod uticajem arhitektonskog izraza i emocija, koje su njime uslovljene. Arhitektonski dizajn, jeste, veoma moćan alat kojim možemo stvoriti tačno željene uslove i na neki način manipulirati budućnošću koju tek negdje namjeravamo provesti.

Veoma je značajno da ta scenografija ne bude “nesretni slučaj” neplaniranog, već da koristimo taj alat da stvorimo jednu arhitekturu koja nam otvara mogućnosti i učestvuje u ostvarivanju naših vizija i to na najefikasniji način. Oblikovati prostor možemo tako da nas raznolikošću podsjeća na ljepotu življenja, bilo da se radi o kućama za stanovanje, radnim uredima ili nekim javnim objektima.

U procesu projektovanja veoma je značajan i individualni stil klijenta koji će kroz specifičan arhitektonski izražaj rezultirati idejom- vizijom , a konačno i realizacijom zamišljenog. Proces osvještavanja objekta, odnosno spoznaje doživljaja i emocija koje taj prostor treba pružiti jednako je bitan kao i formalni podaci (lokacija, dispozicija, veličina raspoloživog prostora itd.) Na osnovu ovih inputa arhitektura će svojom formom i interakcijom sa datim okruženjem podržati i utjeloviti u prostor identitet i energiju, koji direktno utiču na našu osobnost te mogu tako podržati naš kreativni rast i razvoj. Pri projektovanju, također treba uzeti u obzir, da uvijek postoji veliki potencijal mjesta u smislu specifičnosti kulture, historije, prirodnog okruženja i ljudi tog mjesta. Koristeći taj potencijal, u kombinaciji sa ostalim faktorima, stvaramo arhitektonske objekte koji su uvijek iznova, poput ljudi, orginalni i individualni ,na sebi svojstven način.

Nema granica između arhitekture, dizajna i umjetnosti. Oni se međusobno isprepliću i nadopunjavaju kako u malom mjerilu (dizajn namještaja, enterijera, itd…) tako i u projektima većih razmjera pa i urbanističkim rješenjima. Umjetnost i dizajn u arhitekturi jeste upravo ono što nadopunjava, daje smisao, iznenađuje i omogućava autentična iskustva. Sa ovakvim arhitektonskim jezikom pričamo priču u kojoj, bez obzira koliko puta je čitali, uvijek je otkrivamo I doživljavamo ne drugačiji način.

"Istim razmišljanjem koje nas je dovelo do problema, ne možemo rješiti isti."

– Albert Einstein

Svjedočeći što se danas odvija po pitanju okoliša i naše planete očigledno je da nismo imali sluha za posljedice našeg postojanja i djelovanja.. A zapravo, vrlo je je jasno da su okoliš i prirodna bogatstva nepresušni izvor inspiracije za kreativna rješenja i kreativne ideje . Arhitektura koja osluškuje naše potrebe neminovno osluškuje i potrebe prirode i okoliša u kojem gradimo i živimo, dok projektovanje tretirajući sklad s prirodom odražava potrebe i želje za zdravim i održivim životnim stilom.

Ekološki pristup izuzetno je značajan u gradnji, budući da je graditeljstvo največi potrošač prirodnih resursa. Upravo arhitektura kao poslijednja karika u graditeljsko-proizvodnom lancu te uloga arhitekte koji je u kontaktu sa krajnjim korisnikom ima mogućnost da uputi i ukaže naručiocima na prednosti ekološke i zelene gradnje. Ponekad najmanje inicijative ili samo različit pristup pri projektovanju (kao npr korištenje prirodnih, odnosno lokalnih materijala, dispozicija objekata, korištenje sunčeve energije i sl) osigurat će nam efikasniju i zdraviju gradnju, a time i krajnji cilj- vraćanje prirodi i humanim uslovima koje prepoznajemo kao ugodno okruženje.

Archigreen Agencija može biti most između Vaših vizija, naših ideja te zajedničke zdrave i ekološke budućnosti.

2010 Projekti: Cube House i Modularne Promo Kuce objavljeni u knjizi Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010; selektor i urednik Hans Ibelings, holandski arhitektonski kriticar, historicar i kreator izložbe

Izložba RESTART - Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010

- Sarajevo i Banja Luka, Decembar, 2010

- Beograd- BINA 2011 - Maj 2010

- Barcelona-Spain-COAC, Juli 2011

publications