ArchiGreen

Naziv: Cube House

Individualni stambeni objekat

Promo montažne kuće www.promo.ba

Površina: 184 m²

Datum: 2010.

Cube House je "Promo" montažna porodična kuća čiji cilj je arhitektonski definirati "scenografiju" koja korisnicima omogućava slobodu izražavanja vlastitog životnog stila.

Prilikom planiranja i projektiranja ove montažne kuće cilj je bio postići kvalitet stanovanja kroz funkcionalnost dispozicije i ostvariti savremenost oblikovnog iskaza kojim će se objekt jednako dobro uklapati kako u urbani tako i u ruralni – prirodni ambijent. Karakteristike ovog tipa gradnje su otvorena i fleksibilna struktura, efikasna i jednostavna gradnja, energetska štedljivost i jednostavan proizvodni proces elemenata.

Porodična kuća Cube House ima jednostavnu funkcionalnu dispoziciju. Veza prizemne i gornje etaže ostvarena je funkcionalno i vizuelno preko prostora galerije. Na ovaj način okruženje objekta komunicira i sa etažom, jer se vizure i svjetlost preko dnevnog boravka prenose na prostor sprata. Cube House je dobila naziv po ortogonalnim i kubističkim formama kojima se gradi arhitektonika, eksterijer i enterijer.