ArchiGreen

Naziv: Old/New House

Individualni stambeni objekat

Lokacija: Sarajevo, BiH

Površina: 500 m²

Datum: 2011

"Old/New" kuća je porodična luksuzna kuća koja kao što to njen sam naziv govori pokušava da pomiri tradicionalno i moderno, ili možda bolje reći tradicionalno kroz moderno. Plan prizemlja i sprata se razvija oko unutrašnjeg vrta koji se nastavlja na zračni prostor iznad dnevnog boravka. Ovaj prostor je razdjelnica izmedju desnog (jugoistočnog) intimnijeg dijela kuće i lijevog (sjeverozapadnog) sa zajedničkim "javnim" prostorijama.

Kao i tradicionalna bosanska kuća i ovaj koncept objedinjuje otvorene i zatvorene prostore, a ta igra vanjsko-unutrašnje tj. mogućnost rekreacije unutar kuće stvara razigranu scenu za prostorije koje ostvaruju vezu sa unutrašnjim dvorištem, bilo direktnu ili vizuelnu.

Forma je posljedica osnovne ideje projekta, tako da vanjski izgled iskreno slijedi i odražava dispoziciju unutrašnjih prostora. Dvije odvojene cjeline su vidljive i u eksterijeru. Oblikovno, kubizam i šahovski tretman tradicionalnog (drvo-kreč,crno-bijelo) interpretiran je modernim materijalima te objedinjen sa potpuno modernim formama. Strogost geometrije ublažena je zelenilom na krovnoj terasi kuće i ozelenjenim zidom unutrašnjeg dvorišta koji se nazire kroz transparentnu fasadu.